Τους χειρότερους εφιάλτες των χρηστών κινητών τηλεφώνων επιβεβαιώνουν τα αποτελέσματα μεγάλης έρευνας, τα οποία δημοσίευσε η βρετανική εφημερίδα Independent. Σύμφωνα με αυτά, η ακτινοβολία που εκπέμπουν οι συσκευές μειώνει τόσο τη διάρκεια όσο και την ποιότητα του ύπνου, ενώ προκαλεί πονοκεφάλους και σύγχυση. Πιο συγκεκριμένα, όσοι χρησιμοποιούν τις συσκευές πριν τον ύπνο και ειδικά αφότου έχουν πέσει στο κρεβάτι, χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να φτάσουν στα βαθύτερα στάδια του ύπνου, τα οποία επιπλέον διαρκούν λιγότερο, με αποτέλεσμα ο οργανισμός να μην μπορεί να συνέλθει από την καταπόνηση που υπέστη στη διάρκεια της ημέρας.
Η έρευνα θεωρείται έγκυρη, καθώς όχι μόνο διεξήχθη από κορυφαία επιστημονικά ιδρύματα (το ινστιτούτο Καρολίνσκα και το πανεπιστήμιο της Ουψάλα στη Σουηδία και το Wayne State University στο Μίσιγκαν των ΗΠΑ), αλλά είχε χορηγό τις ίδιες τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας. Για την ακρίβεια, χρηματοδοτήθηκε από την Ομοσπονδία Κατασκευαστών Κινητής Τηλεφωνίας, όπου εκπροσωπούνται οι μεγαλύτεροι όμιλοι του συγκεκριμένου κλάδου -αν και, στη συνέχεια, οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας επιχείρησαν να υποβαθμίσουν τα συμπεράσματά της, κάνοντας λόγο για «μη οριστικά πορίσματα».
Αποδείξεις
Υπάρχουν πλέον «παραπάνω από επαρκείς αποδείξεις» που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η ακτινοβολία από τα κινητά «επηρεάζει τον βαθύ ύπνο», ανέφερε χαρακτηριστικά ένας από τους επιστήμονες που συμμετείχαν στην έρευνα, αντικείμενο της οποίας ήταν η συμπεριφορά 35 ανδρών και 36 γυναικών, ηλικίας 18-45 ετών. Ο Μπενγκτ Αρνέτζ, μάλιστα, που ήταν επικεφαλής της ομάδας των επιστημόνων, δήλωσε ότι «τα κινητά έχουν πλέον μετρήσιμη επίδραση στον εγκέφαλο», για να προσθέσει ότι «κάνουν τους ανθρώπους να βρίσκονται περισσότερο σε εγρήγορση και να είναι συγκεντρωμένοι, μειώνοντας έτσι την ικανότητά τους να χαλαρώσουν και να κοιμηθούν».
Πηγή: imerisia.gr
Υ.Γ. Αξίζει να σημειωθεί ότι αφού πραγματοποιήθηκε η έρευνα έπειτα άρχισαν να κυκλοφορούν φήμες ότι έρευνα δεν ισχύει επειδή έγινε κάποιο λάθος. Οι επιστήμονες πάντως δεν επιβεβαιώνουν κάτι τέτοιο. Νομίζω ότι οι φήμες αυτές προέρχονται από τους χορηγόυς. Ο νοών νοείτο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Γράψτε σχόλια