Με αφορμή την αναζήτηση μου για μια κάρτα γραφικών με σύνδεση AGP, γιατί η GeForce 7600 GS AGP που είχε το Home Theater PC μου, παρέδωσε πνεύμα, αποφάσισα να γράψω αυτό το άρθρο σχετικά με τους δύο πιο διάσημους διαύλους επικοινωνίας των καρτών γραφικών. Αυτοί δεν είναι άλλοι από το γνωστό σε όλους μας PCI-Express (PCIe) και τον προκάτοχό του το AGP.
Πρώτα από όλα θα αναφερθώ στο AGP, γνωστό και ως Accelerated Graphics Port δημιουργήθηκε το 1997 από την Intel με σκοπό να δημιουργήσει έναν αποκλειστικό δίαυλο επικοινωνίας της κάρτας γραφικών με το υπόλοιπο σύστημα, διότι οι κάρτες γραφικών που βρίσκονταν συνδεδεμένες σε μια απλή θύρα PCI αναγκάζονταν να μοιραστούν το bandwidth του διαύλου PCI με όλες τις υπόλοιπες κάρτες με αποτέλεσμα να μειώνεται η ταχύτητα επικοινωνίας τους με το σύστημα.
Τα βασικότερα μειονεκτήματα του AGP συγκριτικά με το PCI-Express είναι:
- Η ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων του AGP είναι 2133 MB/s ή 8x όπως είναι ευρέως γνωστό. Αντίθετα το PCI-Express στην εκδοσή του PCI-Express 2.1 υποστηρίζει ταχύτητες της τάξεως των 8 GB/s ή 16x ενώ το PCIe 3.0 αναμένεται να είναι ταχύτερο.
- Επιπλέον το AGP δεν επέτρεπε την ταυτόχρονη σύνδεση δύο ή περισσοτέρων καρτών γραφικών, κάτι που το PCIe επιτρέπει και οδήγησε στην ανάπτυξη τεχνολογιών όπως το CrossFire και το SLI με σκοπό την άυξηση των επιδόσεων στα παιχνίδια.
Από τότε χρησιμοποιείται στα desktop συστήματα ως θύρα για την σύνδεση των καρτών γραφικών ενώ στα laptop μέσω PCIe συνδέονται τα περισσότερα υποσυστήματα, όπως το σύστημα Wi-Fi, ο δέκτης τηλεόρασης, ο προσαρμογέας Bluetooth και φυσικά η κάρτα γραφικών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Γράψτε σχόλια