19 Ιουνίου 2010

Τι είναι το DirectX ;

"Το DirectX βοηθά τον υπολογιστή σας να βελτιώσει τις επιδόσεις απαιτητικών προγραμμάτων πολυμέσων όπως είναι τα παιχνίδια και οι ταινίες. Το DirectX είναι μια τεχνολογία που βοηθά στη δημιουργία των ειδικών οπτικών και ηχητικών εφέ που συνοδεύουν τα παιχνίδια."
Το παραπάνω κείμενο είναι η επεξήγηση που δίνει η Mirosoft για το τι είναι και τι κάνει το DirectX.

Με απλά λόγια το Microsoft DirectX είναι ένα σύνολο διεπαφών προγραμματισμού εφαρμογών(API) δηλαδή προγραμμάτων τα οποία εξασφαλίζουν την επικοινωνία των συσκευών εισόδου-εξόδου (I/O devices),όπως π.χ. είναι το ποντίκι και πληκτρολόγιο (συσκευες εισόδου) και η κάρτα γραφικών (συσκευή εξόδου), με τα προγράμματα που τις χρειάζονται που μπορεί για παράδειγμα να είναι ένα παιχνίδι ή ένα πρόγραμμα αναπαραγωγής ταινιών από DVD.

Το DirectX 1.0 κυκλοφόρησε τον Σεπτέμβριο του 1995. Από τότε έχει υποστεί πάρα πολλές αλλαγές και συνολικά έχει κυκλοφορίσει
Η τελευταία έκδοση του DirectX είναι η 11 η οποία μάλιστα υποστηριζόταν μόνο από τα Windows 7 αρχικά και πλέον υποστηρίζεται και από τα Windows Vista SP2.

Μια αντίπαλη τεχνολογία είναι το OpenGL το οποίο αναπτύχθηκε από την Silicon Graphics Inc. το 1992 και από τότε χρησιμοποιείται και σε παιχνίδια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:
Γράψτε σχόλια