28 Ιουλίου 2010

Οι 7 κλειδοκράτορες του Internet

Τον τελευταίο καιρό υπάρχουν φήμες, σύμφωνα με τις οποίες υπάρχει ένα σύστημα που ενεργοποιείται μέσω μιας ή περισσότερων smartcard και μπορεί να τερματίσει την λειτουργία όλου του διαδικτύου. Κάτι τέτοιο ευτυχώς δεν υπάρχει !

Αυτό που υπάρχει όμως στην πραγματικότητα είναι εφτά smartcards (όπως αυτές στην παραπάνω εικόνα) οι οποίες περιέχουν διαφορετικά κομμάτια κώδικα τα οποία όταν ενωθούν μπορούν να κάνουν επανεκκίνηση το διαδίκτυο σε πέριπτωση μιας παγκόσμιας επίθεσης στον κυβερνοχώρο.

Αναλυτικότερα, υπάρχει ένα μη κερδοσκοπικό γκρούπ που ονομάζεται Internet Corporation for Assigned Names and Numbers ή ICANN και είναι υπεύθυνο για την προστασία των χρηστών του διαδικτύου από ηλεκτρονικές απάτες και επιθέσεις.
Πώς όμως το καταφέρνουν αυτό; Το γκρουπ αυτό χρησιμοποιεί ένα εξελιγμένο πρωτόκολλο το οποίο εξασφαλίζει ότι κάθε website είναι δηλωμένο και υπογεγραμμένο με το ίδιο πρωτοκολλο από τον πραγματικό κάτοχό του. Έτσι εξασφαλίζεται ότι όταν ζητήσουμε ένα συγκεκριμένο url θα οδηγηθούμε στο πραγματικό site που έχει αντιστοιχιστεί στο url αυτό και όχι σε κάποιο άλλο πειρατικό site.

Αν λοιπόν γίνει μαζική επίθεση στο διαδίκτυο και παρακαμφθεί-απενεργοποιηθεί το παραπάνω πρωτόκολλο τότε οι 7 "κλειδοκράτορες" του Internet και συγκεκριμένα μόλις 5 από αυτούς θα χρειαστεί να μεταβούν σε μια αμερικάνικη βάση μαζί με τις κάρτες-κλειδιά τους, οι οποίες περιέχουν τμήματα του βασικού κώδικα του πρωτοκόλλου, ώστε να επανεκκινήσουν το σύστημα και να επαναφέρουν το πρωτόκολλο σε λειτουργία ώστε να ήμαστε και πάλι όλοι ασφαλείς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:
Γράψτε σχόλια