3 Μαρτίου 2008

Torrent... τι είναι ; Πώς δουλεύει ;

Το torrent (ολογράφως Bittorrent) είναι ένα πρωτόκολλο ανταλλαγής αρχείων. Τα αρχεία δεν αποθηκεύονται σε κάποιον server αλλά τα έχει κάθε χρήστης στο PC του (αυτός ονομάζεται seeder), οπότε όταν κάποιος κατεβάζει κάποια δεδομένα με torrent, μαζεύονται διάφορα κομμάτια των δεδομένων από τους διάφορους χρήστες. Αυτή η διαδικασία ονομάζεται γενικότερα peer-to-peer (p2p). Το ποιοι χρήστες έχουν τα αρχεία (ή έστω ένα μέρος τους) το μαθαίνει κανείς από έναν server που ονομάζεται tracker. H δουλειά του server/tracker σταματά εκεί, δηλαδή στην ανακοίνωση του ποιοι άλλοι χρήστες έχουν τα δεδομένα που θέλουμε. Όλες οι παραπάνω πληροφορίες (που θα βρούμε τον tracker, από πόσα αρχεία αποτελούνται τα data που θέλουμε κλπ) υπάρχουν μέσα σε ένα .torrent αρχείο που κατεβάζουμε αρχικά (συνήθως μερικών δεκάδων ΚΒ) για να αρχίσει η όλη διαδικασία.

πηγή: wikipedia, με μερικές δικές μου προσθήκες :)

Για να κατεβάσουμε αρχεία από torrent χρεαζόμαστε ένα bittorrent client δηλαδή ένα πρόγραμμα που αναλαμβάνει την ένωση των διάφορων κομματιών που κατεβάζουμε και την διαχείρηση των λήψεων από τους άλλους χρήστες. Τέτοια υπάρχουν πολλά με τα δύο καλύτερα αυτή την στιγμή να είναι το Azureus και το μtorrent.

Τα βασικό πλεονεκτήματα των torrent είναι ότι μας παρέχουν συνήθως μεγαλύτερη ταχύτητα λήψης (ανάλογα με το πλήθος των seeders) σε σχέση με την κανονική λήψη αρχείων (http/ftp).

Αντίθετα το βασικό μειονέκτημά τους είναι ότι επειδή είναι ευρέως διαδεδομένα, χρησιμοποιούν πολύ μεγάλο bandwidth των server των isp (δηλαδή των παροχέων internet) με αποτέλεσμα να καθυστερούν και την πιό απλή λειτουργία όπως το "άνοιγμα" μίας ιστοσελίδας.
Άξιο να σημειωθεί είναι ότι το 2004 το 35% όλόκληρης της μεταφοράς αρχείων στο internet παγκοσμίως αντιστοιχούσε στην μεταφορά μέσω torrent. Φανταστείτε πόσο θα είναι σήμερα ;)

Σωτήρης Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:
Γράψτε σχόλια