2 Φεβρουαρίου 2008

Greeklish - Γκρικλις

Η τεχνολογία στη σημερινή εποχή έχει μπει για τα καλά στην ζωή μας. Γι' αυτό ανακαλύπτουμε συνέχεια τρόπους να διευκολύνουμε την ζωή μας με την χρήση της τεχνολογίας φυσικά.
Ένας μάλλον αποτυχημένος (πλέον) τρόπος διευκόλυνσης της ανάγκης μας για επικοινωνία είναι η χρήση των greeklish. Τα οποία δεν είναι άλλο παρά ελληνική γλώσσα γραμμένη με λατινικούς χαρακτήρες.

Τα greeklish πρωτοχρησιμοποιήθηκαν στο παρελθόν για να επιτρέψουν στους χρήστες υπολογιστών να επικοινωνούν στα ελληνικά επειδή ήταν δύσκολη η αναγνώριση των ελληνικών χαρακτήρων από υπολογιστές, γιατί δεν παρείχαν ανάλογη υποστήριξη όλα τα υπολογιστικά συτήματα.Σήμερα όμως που τα λειτουργικά συστήματα υποστηρίζουν πολύ περισσότερες γλώσσες, μεταξύ των οποίων και τα ελληνικά, είναι πιο εύκολο να επικοινωνήσουν Έλληνες μεταξύ τους στη μητρική τους γλώσσα στο διαδίκτυο. Έλα ντε όμως που δεν το κάνουμε...

Το ερώτημα είναι αν είναι ωφέλιμη η χρήση τους ή όχι. Η απάντηση ευτυχώς (ή δυστυχώς) είναι αρνητική. Αν ρωτήσεις κάποιον γιατί χρησιμοποιεί greeklish θα σου απαντήσει: "Γιατί έτσι μπορώ να γράφω πιο γρήγορα! ". Αυτή λοιπόν η απάντηση είναι μόνο μια δικαιολογία που οφείλετε σε μία ψευδαίσθηση που μας έχει δημιουργηθεί ότι και καλά δηλαδή με τα greeklish γράφουμε πιο γρήγορα! Σας διαβεβαιώνω οτι γράφοντας ελληνικά μπορεί κάποιος να γράψει όσο γρήγορα γράφει κάποιος στα greeklish ακόμα και βάζοντας τόνους.

Ο πραγματικός λόγος για τον οποίο γράφουμε με greeklish πιστεύω είναι επειδή έτσι γράφουν και οι άλλοι και εμείς πρέπει να το ακολουθήσουμε. Δηλαδή δεν εκφράζουμε ούτε ελάχιστη αντίσταση σε αυτά που μας επιβάλλουν! Ακολουθούμε όπου μας κατευθύνουν ακόμα και αν ο προορισμός είναι η καταστροφή. Αυτοκαταστρεφόμαστε δηλαδή!

Εκτός από αυτό η χρήση των greeklish έχει ακόμα ένα αρνητικό αποτέλεσμα: δεν γράφουμε ορθογραφημένα με αποτέλεσμα να ξεχνάμε πώς γράφονται οι λέξεις και να αντιμετωπίζουμε προβλήματα στην καθημερινή μας ζωή. Π.χ. δεν είναι λίγες οι φορές που έχω δει την λέξη "ξανά" γραμμένη ως "κσανά"¨.

Σημαντική προσπάθεια για την καταπολέμηση αυτού του φαινομένου δεν έχει γίνει ακόμα. Ωστόσο αρκετά γνωστά forum απαγορεύουν τις δημοσιεύσεις post σε greeklish, πράγμα που είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό.

Ακόμα και να ίσχυε η δικαιολογία "Γράφω πιο γρήγορα έτσι", θα ήταν προτιμότερο να θυσιάσουμε λίγο από τον χρόνο μας γράφοντας στα ελληνικά παρά να γράφουμε με greeklish.

Ευχαριστώ τον συμμαθητή μου Κωσταντίνο για τις ιδέες που μου έδωσε και όλους εσάς που αφιερώσατε λίγο από τον χρόνο σας διαβάζοντας τις απόψεις μου.

Σωτήρης Κ

3 σχόλια:
Γράψτε σχόλια
  1. οΟοΟο...Eγραψες bro'..!!!συνχαριτηρια...απο εδω και περα θα γραφω με ελληνικα....ετσι...για να ακολουθησω τα βηματα του -μεγαλου- μου αδερφου...."λολ".....ββ..καλη συνεχια...!!!!keep going!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εξαιρετικό ,τεκμηριωμένο , ενδιαφέρον!
    =)

    ΑπάντησηΔιαγραφή