18 Φεβρουαρίου 2008

Social networks και τα επακόλουθά τους...

Με τον όρο Social Network Site εννοούμε ιστοσελίδες όπου ο καθένας μπορεί να δημιουργήσει το δικό του προφίλ με εικόνες και πληροφορίες και να έρθει σε εικονική επαφή με άλλους ανθρώπους της ιστοσελίδας, να μιλήσει, να παίξει παιχνίδια και επικοινωνήσει με κάθε μέσο.

Τέτοιες σελίδες υπάρχουν πάρα πολλές πλέον (αριθμούνται περίπου στις 300 σήμερα) αγγλικές αλλά και ελληνικές. Πιστεύω όλοι σας έχετε ακούσει για το Facebook, το hi5, το MySpace ή το zoo.gr.

Όπως ανέφερα παραπάνω σε αυτά τα site το κάθε μέλος έχει το δικό του προφίλ στο οποίο έχει πληροφορίες για τον εαυτό του, όπως που μένει, τι ενδιαφέροντα έχει, τι μουσική ακούει ακόμα και το e-mail του και σπανιότερα το κινητό του τηλέφωνο.

Σε αυτό το σημείο εμφανίζεται ένα ερώτημα: όλα αυτά τα προσωπικά στοιχεία είναι προστατευμένα από οποιονδήποτε μπορεί να επωφεληθεί από αυτά ;
Η απάντηση δυστυχώς είναι όχι.

Οποιοσδήποτε λοιπόν θέλει να μάθει κάτι για εμάς μπορεί να το πετύχει κάνοντας απλά μερικά κλικ. Ακόμα όλα αυτά τα στοιχεία μπορούν να χρησιμοποιηθούν από διαφημιστικές εταιρίες οι οποίες θα μας διαφημίζουν προϊόντα ανάλογα των ενδιαφερόντων μας.

Επίσης υπάρχει και η "τέχνη" του social engineering, δηλαδή την χρήση προσωπικών στοιχείων για να παραστήσει κάποιος κάποιον άλλο.

Ένας πολύ απλός τρόπος για να αντιμετωπιστούν όλα αυτά τα προβλήματα είναι να απαγορεύσουμε την προβολή του προφίλ μας από άτομα που δεν ανήκουν στην λίστα των φίλων μας. Δεν είναι όμως πάντα αποτελεσματικό αυτό! Διαβάστε παρακάτω μία έρευνα που έγινε πρόσφατα. Μπορείτε να την βρείτε και εδώ

Η έρευνα έδειξε ότι με βάση τα στοιχεία που ανεβάζουν οι περισσότεροι νεαροί στις σελίδες τους, κινδυνεύουν επίσης και από κλοπή της ταυτότητάς τους. Τα 2/3 των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι αποδέχονται ως φίλους σε τέτοια sites ανθρώπους που δεν έχουν γνωρίσει. Το 60% εμφανίζει online την ημερομηνία γέννησης, το 25% τον τίτλο της θέσης εργασίας του ενώ ένα 10% δίνει ακόμα και τη διεύθυνση του σπιτιού του.

Οπότε το μόνο που απομένει να κάνετε είναι να προσέχετε να μην ανακοινώνετε τα πολύ προσωπικά στοιχεία, π.χ. το τηλέφωνό σας, το e-mail σας ή και τον τόπο διαμονής σας.

Σωτήρης Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:
Γράψτε σχόλια