26 Φεβρουαρίου 2008

Ενεργειακές αμφιβολίες

Παρόλο που το θέμα του blog μου δεν σχετίζεται άμεσα με το περιβάλλον, δεν θα ήταν σωστό αν δεν δημοσίευα έστω και ένα άρθρο σχετικά με αυτό.

"Τα Νέα" το Σαββάτο 23/02 έγραψαν :

Τα επόμενα χρόνια η Ελλάδα κινδυνεύει να παράγει το πιο ακριβό ηλεκτρικό ρεύμα στην περιοχή, να έχει τη μεγαλύτερη εξάρτηση από εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας και να είναι πολλαπλά εκτεθειμένη στον κίνδυνο ενός πυρηνικού ατυχήματος όχι από δικό της εργοστάσιο αλλά... από τους γείτονές της. Το ενεργειακό αδιέξοδο για την πιο εξαρτημένη χώρα της Ε.Ε. από το πετρέλαιο οξύνεται. Η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με το ράλι στις διεθνείς τιμές του μαύρου χρυσού και του φυσικού αερίου, με το γεγονός ότι τα κοιτάσματα λιγνίτη τελειώνουν, με τις επιταγές της Κομισιόν για δραστική μείωση των εκπομπών ρύπων ή την καταβολή υπέρογκων προστίμων, χωρίς ταυτόχρονα να υπάρχει ένας ενεργειακός σχεδιασμός με όραμα.

Αέρας και ήλιος δεν εγγυώνται σταθερή απόδοση

Πλεονεκτήματα αλλά και μειονεκτήματα έχουν ακόμη και οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Ο αέρας ή ο ήλιος μπορεί να μην κοστίζουν τίποτα ως καύσιμα και να είναι η καθαρότερη πηγή ενέργειας, αλλά όταν δεν φυσά ή έχει συννεφιά, ηλεκτρισμός δεν παράγεται. Και επειδή, μέχρι σήμερα τουλάχιστον, δεν έχει βρεθεί εμπορικά εφαρμόσιμη τεχνολογία που να «αποθηκεύει» τον ηλεκτρισμό ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί αργότερα, θα πρέπει παράλληλα με τα αιολικά και τα φωτοβολταϊκά, να υπάρχει πάντα έτοιμο να λειτουργήσει κάποιο συμβατικό εργοστάσιο. [1] Όταν μάλιστα διακόπτεται απότομα η παροχή ενέργειας προς το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας, με το οποίο τα αιολικά είναι διασυνδεδεμένα, δημιουργείται πρόβλημα ευστάθειας το οποίο με τη σειρά του μπορεί να προκαλέσει ακόμη και μπλακάουτ. Ενδεικτική είναι η μελέτη που εκπόνησαν το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΠΑΕ) για λογαριασμό της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας για να διαπιστωθεί πόση ακριβώς ισχύ από αιολική ενέργεια θα μπορούσε να αντέξει το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας. Η μελέτη έδειξε ότι το σύστημα θα μπορούσε να «σηκώσει» αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 5.000-6000 ΜW (έναντι μόνο 871 ΜW που διαθέτουμε σήμερα), εφόσον διέθετε 700 ΜW «αιχμιακών μονάδων», προκειμένου να αντιμετωπίζει το πρόβλημα της ευστάθειας. Αν συνυπολογίσει μάλιστα κανείς τις δαπάνες εγκατάστασης των ανεμογεννητριών και των φωτοβολταϊκών, την πολύ χαμηλή αναλογία εγκατεστημένης ισχύος και παραγόμενης ενέργειας και τις μεγάλες εκτάσεις γης που πρέπει να καταλάβουν για να υποκαταστήσουν την παραγωγή μιας συμβατικής μονάδας, τότε γίνεται σαφές γιατί οι μονάδες από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας μόνο συμπληρωματικά μπορούν να λειτουργήσουν σε ένα σύστημα. Η μόνη εξαίρεση είναι τα υδροηλεκτρικά, όμως αυτό προϋποθέτει ότι η χώρα θα διαθέτει άφθονες υδατοπτώσεις.

Σημειώσεις:
[1] Kάτι αρκετά δύσκολο επειδή για να ξεκινήσει και να μπει σε διαδικασία παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος ένα συμβατικό εργοστάσιο χρειάζεται από μισή έως και εικοσιτέσσερις ώρες, ανάλογα με το μέγεθός του.

Το βιοκαύσιμο θα μας σώσει ;

Γνωρίζετε ότι για να παραχθεί ένα μόνο λίτρο βιοκαυσίμου απαιτούνται 3 λίτρα πετρελαίου ;
Ή ακόμα, ότι η φρενίτιδα με τα βιοκαύσιμα έχει οδηγήσει σε μείωση των καλλιεργούμενων εκτάσεων σιτηρών και αύξηση των τιμών βασικών αγαθών.
Τέλος για να παράγουμε αρκετό βιοκαύσιμο έτσι ώστε να απεξαρτηθούμε πλήρως από το πετρέλαιο χρειαζόμαστε πολύ μεγάλες ποσότητες γλυκού νερού για την άρδευση, οι οποίες δεν είναι διαθέσιμες αφού τις χρησιμοποιούμε ήδη για ύδρευση.
Συνεπώς τα βιοκαύσιμα δεν είναι σίγουρη λύση.

Υπάρχει λύση τελικά ;

Φυσικά και υπάρχει λύση, άλλωστε για όλα τα προβλήματα υπάρχει λύση. Αυτή δεν είναι άλλη από το να επιτύχουμε την απόλυτη ισορροπία μεταξύ των διάφορων εναλλακτικών πηγών ενέργειας έτσι ώστε να μην επενδύσουμε όλα μας τα χρήματα σε κάτι μη αποδοτικό αλλά να έχουμε εναλλακτικές πηγές ενέργειας και να διαλέγουμε την κατάλληλη ανάλογα με τις συνθήκες. Με απλά λόγια: να έχουμε και φωτοβολταϊκά στοιχεία και ανεμογεννήτριες και να επιλέγουμε ανάμεσα σε αυτά τα δύο ανάλογα με τον αν έχει ηλιοφάνεια ή αν φυσάει.
Ακόμα μία λύση είναι η χρήση πυρηνικής ενέργειας για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά δυστυχώς απέχουμε πάρα πολύ από την απόφαση αυτή.

Σωτήρης Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:
Γράψτε σχόλια