2 Οκτωβρίου 2010

R.I.P. BIOS, καλωσήλθες UEFI !

To UEFI σε δράση σε ένα Motherboard της MSI

Όλοι μας έχουμε ακούσει για το BIOS
, δεν ξέρουμε όλοι όμως την πραγματική του χρησιμότητα.

Το BIOS ή Basic Input/Output System είναι ενα λογισμικό το οποίο τρέχει αμέσως, με την εκκίνηση του υπολογιστή, και ρόλος του είναι ο εντοπισμός, ο έλεγχος (POST ή Power-on Self-Test) και η αρχικοποίηση (initialization) των συσκευών του συστήματος έτσι ώστε να μπορέσει έπειτα να φορτώσει το λειτουργικό σύστημα (Operating System) και να αναλάβει τον έλεγχο του υπολογιστή.

Το πρόβλημα όμως με το BIOS είναι ότι δημιουργήθηκε πριν από 25 ολόκληρα χρόνια, από την IBM, και μάλιστα με σκοπό να χρησιμοποιηθεί για λίγα μόνο χρόνια. Το γεγονός αυτό το καθιστά μη συμβατό με τις νέες τεχνολογίες, όπως π.χ. σκληροί δίσκοι μεγέθους μεγαλύτερο από 2GB. Άλλωστε η υποστήριξη νέων τεχνολογιών που δεν υπήρχαν όταν δημιουργήθηκε, όπως είναι το USB αλλά και οι πολυπύρινοι επεξεργαστές, ενσωματώθηκαν μετέπειτα στο BIOS με αρκετή δυσκολία.
Όλα τα παραπάνω είναι σημάδια για το τέλος της ζωής του BIOS. Χρειαζόμαστε ένα νέο λογισμικό που θα προσαρμόζεται στις αλλαγές του εσωτερικού σχεδιασμού των υπολογιστών και θα διαθέτει την δυνατότητα για την υποστήριξη νέων τεχνολογιών στα PC του μέλλοντος.
Αυτό το λογισμικό είναι το UEFI ή Unified Extensible Firmware Interface. Το UEFI βασίζεται στην προδιαγραφή EFI που ανέπτυξε αρχικά η Intel και έπειτα εξελίχτηκε σε πρότυπο της ευρύτερης βιομηχανίας υπολογιστών.

Ένα ακόμα βασικό πλεονέκτημα του UEFI είναι ο χρόνος εκκίνησης του υπολογιστή
. Σήμερα ένας τυπικός υπολογιστής χρειάζεται 15-30 δευτερόλεπτα για να ξεκινήσει την διαδικασία φόρτωσης του λειτουργικού συστήματος. Με το UEFI ο χρόνος αυτός θα μειωθεί σε λίγα μόνο δευτερόλεπτα

Δεν υπάρχουν σχόλια:
Γράψτε σχόλια