16 Ιουλίου 2016

To Facebook έχει ένα Mobile Device Lab


Στο datacenter του Facebook στο Prineville του Oregon στις ΗΠΑ δεν υπάρχουν μόνο servers υπεύθυνοι για την λειτουργία του Facebook. Στο ίδιο κτήριο στεγάζεται και το Mobile Device Lab το οποίο αποικονίζεται και στην παραπάνω εικόνα.

Τι ακριβώς όμως είναι το Mobile Device Lab; Πρόκειται για ένα δωμάτιο μέσα στο οποίο υπάρχουν server racks από... smartphones. Ο λόγος της ύπαρξης περίπου 2000 smartphones σε αυτά τα racks είναι πολύ απλός: η εξασφάλιση ότι το Facebook app τρέχει ομαλά και χωρίς κανένα πρόβλημα σε όλες τις συσκευές που υπάρχουν διαθέσιμες στην αγορά χωρίς περιορισμό λειτουργικού συστήματος.

Το κάθε rack αυτή τη στιγμή μπορεί να φιλοξενήσει έως 32 smarthphones ενώ μελλοντικά θα αναβαθμιστούν ώστε να υποστηρίζουν τον διπλάσιο αριθμό smartphones. Επιπλέον, το κάθε rack διαθέτει το δικό του WiFi access point για την εξασφάλιση ισχυρού σήματος σε κάθε συσκευή ενώ τα τοιχώματα του είναι μονωμένα ώστε να μην παρεμβάλλονται τα σήματα WiFi γειτονικών racks.

Αξίζει να αναφερθεί βέβαια ότι πριν το Facebook φτάσει στην συγκεκριμένη λύση, είχε δοκιμάσει κάποιες λιγότερο αποδοτικές και εντυπωσιακές λύσεις όπως το "Sled" ή η "Gondola" οι οποίες όμως είχαν σημαντικά περισσότερους περιορισμούς από την σημερινή υλοποίηση.


Σε αυτό λοιπόν το περίεργο datacenter, δοκιμάζονται όλες οι αλλαγές αλλά και μικρές βελτιώσεις που γίνονται στην εφαρμογή του Facebook για smartphones ώστε να εξασφαλιστεί η ομαλή τους λειτουργία σε κάτε συσκευή. To Facebook σκοπεύει μάλιστα να διαθέσει τα σχέδια και το λογισμικό που διαχειρίζεται τα συγκεκριμένα racks ως ανοιχτού κώδικα.

Υπάρχουν βέβαια αρκετά ακόμα προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν ώστε η διαδικασία της εγκατάστασης της τελευταίας εφαρμογής στο κάθε smartphone να είναι αυτοματοποιημένη και ως αποτέλεσμα πιο άμεση αλλά και άλλου είδους προβλήματα όπως π.χ. η φιλοξενία μεγαλύτερων σε μέγεθος συσκευών.

Πηγή: Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:
Γράψτε σχόλια