26 Φεβρουαρίου 2011

Τι είναι το Intel Thunderbolt;

Μετά την πρόσφατη ανακοίνωση των νέων MacBook Pro από την Apple, σίγουρα οι περισσότεροι θα έχετε ακούσει για την νέα, πιο γρήγορη θύρα που διαθέτουν με το όνομα Thunderbolt.

Το Thunderbolt είναι μια νέα τεχνολογία εισόδου/εξόδου (I/O) της Intel. Αυτή  η τεχνολογία χρησιμοποιεί τον δίαυλο PCIe (PCIexpress) καθώς και το DisplayPort με αποτέλεσμα να επιτρέπει στον χρήστη να συνδέσει διαφορετικού είδους συμβατές συσκευές με τον υπολογιστή του μέσω μιας μόνο θύρας.

Η διαφορά του Thunderbolt από τα υπόλοιπα interfaces είναι ότι διαθέτει δύο κανάλια, ένα για να λαμβάνει και ένα για να στέλνει δεδομένα (βλ. εικόνα). Έτσι τα δεδομένα μεταφέρονται με την ταχύτητα των 10Gbps! Είναι δηλαδή 20 φορές ταχύτερο από το USB 2.0 και 12 φορές πιο γρήγορο από το Firewire 800.

Άξιο να σημειωθεί είναι ότι το Thunderbolt, που μέχρι πρότινος ονομαζόταν LightPeak, είχε αρχικά σχεδιαστεί ώστε να χρησιμοποιεί οπτικές ίνες στα δύο κανάλια του. Κάτι τέτοιο δεν εφαρμόστηκε όμως ακόμα καθώς το κόστος των οπτικών ινών είναι ακόμα αρκετά υψηλό. Αντίθετα προτιμήθηκε ο γνωστός σε όλους μας και φθηνότερος χαλκός.

Οι πρώτες συσκευές με Thunderbolt θα είναι οι εξωτερικοί σκληροί δίσκοι των LaCie και Western Digital.

Δεν υπάρχουν σχόλια:
Γράψτε σχόλια