9 Μαΐου 2011

Zune Software: Review

Το logo του Zune από το αρχικό βίντεο
Πρόσφατα, επειδή αγόρασα το πρώτο μου Windows Phone 7 (WP7) κινητό, μου δόθηκε η ευκαιρία να εγκαταστήσω στον υπολογιστή μου το Zune (συγκεκριμένα την έκδοση 4.7). Για όσους δεν γνωρίζουν, το Zune είναι η εφαρμογή μέσω της οποίας συγχρονίζονται τα WP7 κινητά με τον υπολογιστή.

Εκτός όμως από πλατφόρμα συγχρονισμού είναι και ένας πάρα πολύ καλός media player, όπως άλλωστε και το iTunes για τις Apple συσκευές.

Αυτό που μου έκανε εντύπωση από την αρχή είναι ο σχεδιασμός του. Πραγματικά δεν περίμενα ποτέ από την Microsoft να δημιουργήσει κάτι τόσο όμορφο και τόσο διαφορετικό. Δεν χρειάζεται να πω τίποτα παραπάνω, απλά δείτε τις εικόνες που ακολουθούν...

Collection: η συλλογή πολυμέσων του χρήστη
Το Zune έχεις τέσσερα βασικά "μενού", το Quickplay στο οποίο ο χρήστης μπορεί να βάλει "συντομεύσεις" για τα ποιο συχνά χρησιμοποιούμενα πολυμέσα του, το Collection το οποίο στην ουσία είναι η βιβλιοθήκη των πολυμέσων του χρήστη, το Marketplace που είναι το ηλεκτρονικό μαγαζί της Microsoft για αγορά πολυμέσων και τέλος το Social, μια  συνένωση των πολυμέσων με την κοινωνική δικτύωση (όπως το Ping της Apple).
Marketplace: η αρχική σελίδα του music marketplace
Εκτός όμως από πολυμέσα, στο marketplace μπορεί κάποιος να αγοράσει και εφαρμογές για Windows Phone 7:
Για την πρόσβαση στο Zune marketplace απαιτείται ένα Windows Live ID σε χώρα στην οποία είναι διαθέσιμο το Zune marketplace. Δυστυχώς η Ελλάδα δεν είναι μια από αυτές, αλλά αναμένεται να προστεθεί με το ερχόμενο update των WP7 (Mango update), το φθινόπωρο.

Επιπλέον λειτουργίες του Zune είναι το Smart DJ, που δημιουργεί playlists με παρόμοια τραγούδια με ένα τραγούδι που επέλεξε ο χρήστης (όπως το Genius του iTunes), και το Mixview, το οποίο προτείνει στον χρήστη άλλους καλλιτέχνες με παρόμοια μουσική με ένα άλμπουμ/τραγούδι/καλλιτέχνη που επέλεξε ο χρήστης.

Τέλος, θα παρουσιάσω την οθόνη "now playing" του Zune. Η οθόνη αυτή εμφανίζεται όταν γίνεται αναπαραγωγή μουσικής και ο χρήστης δεν χρησιμοποιεί το Zune για κάτι άλλο. Η τυπική οθόνη αναπαραγωγής μουσικής είναι κάπως έτσι:
Φαίνεται δηλαδή το τραγούδι που παίζει και στο φόντο υπάρχει ένα κολλάζ από τα εξώφυλλα των άλμπουμ που υπάρχουν στην συλλογή του χρήστη.

Όταν όμως οι πληροφορίες των τραγουδιών (ID3 Tags) είναι σωστές και τα άλμπουμ υπάρχουν στην βάση δεδομένων του Zune marketplace τότε εμφανίζεται μια διαφορετική οθόνη αναπαραγωγής που περιλαμβάνει slideshow από εικόνες του καλλιτέχνη και διάφορα στοιχεία για αυτόν και για το τραγούδι που παίζει.

Ως τελικό συμπέρασμα μπορώ να πω ότι με εντυπωσίασε πολύ ως media player (και το βρίσκω σαφώς καλύτερο από το iTunes) και γι' αυτό αποφάσισα τελικά να χρησιμοποιώ το Zune αντί για το Windows Media Player 12 που χρησιμοποιούσα για την αναπαραγωγή της μουσικής μου.

Το έχετε δοκιμάσει εσείς, αν ναι σας άρεσε; Αν όχι πάντως, σας προτείνω να του ρίξετε μια ματιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:
Γράψτε σχόλια