10 Ιουλίου 2016

Μικροεπεξεργαστής σε μέγεθος δωματίου παίζει Tetris

Ένας πολίτης του Cambridge της Αγγλίας έχει ολοκληρώσει την δημιουργία ενός υπολογιστή του οποίου το μέγεθος καταλαμβάνει ένα ολόκληρο δωμάτιο. Όχι, ο συγκεκριμένος υπολογιστής δεν στοχεύει να μπει στη λίστα των υπερυπολογιστών αφού χρησιμοποιείται κυρίως για το παιχνίδι Tetris.

Ο δημιουργός του, James Newman, χρειάστηκε μόλις 4 χρόνια για να πετύχει την δημιουργία του "The Megaprocessor" με κόστος 40.000 λιρών (46.875 ευρώ). Με διαστάσεις 10 μέτρα πλάτος και 1,8 μέτρα ύψος, η μηχανή είναι ουσιαστικά μια γιγαντιαία έκδοση ενός κοινού μικροεπεξεργαστή και ο πραγματικός σκοπός του είναι να μπορεί κάποιος να δει το πως λειτουργούν τα δομικά στοιχεία ενός τέτοιου επεξεργαστή. 

"Οι υπολογιστές έχουν μεγάλη αδιαφάνεια. Κοιτάζοντας τους είναι αδύνατον να δούμε το πως πραγματικά λειτουργούν. Αυτό που εγώ θα ήθελα είναι να μπω μέσα και να παρατηρήσω τι αληθινά συμβαίνει. Το πρόβλημα όμως είναι ότι δεν μπορεί να συρρικνωθεί κανείς τόσο όσο να μπορεί να εισχωρήσει μέσα σε ένα chip πυριτίου", αναφέρει ο James Newman στο website του. "Αυτό που μπορούμε όμως να κάνουμε είναι να το δούμε με άλλο τρόπο. Πως; Να δημιουργήσουμε ένα πράγμα αρκετά μεγάλο ώστε να μπορούμε να περπατήσουμε μέσα από αυτό. Χωρίς να περιοριζόμαστε μόνο σε αυτό, μπορούμε να τοποθετήσουμε LED's σε οτιδήποτε και έτσι θα μπορούμε να δούμε τον ακριβή τρόπο με τον οποίο τα δεδομένα μεταφέρονται αλλά και τη λογική που ακολουθείται". Η μηχανή ζυγίζει 500 κιλά έχοντας επάνω της 40.000 τρανζίστορ, 10.000 LED's ενώ χρειάζεται 500W για να λειτουργήσει. 

Ο Newman, ένας μηχανικός ηλεκτρονικών, ελπίζει να χρησιμοποιήσει ο Megaprocessor ως ένα εκπαιδευτικό εργαλείο. Λόγω του τεράστιου μέγεθος και βάρους η κινητικότητα δεν αποτελεί το ισχυρότερο χαρακτηριστικό του. Από τη πλευρά του ο Newman σχεδιάζει να πραγματοποιήσει ανοικτές ημέρες για τα παιδιά ώστε να τους δοθεί η ευκαιρία να δουν και να μάθουν το τι ακριβώς συμβαίνει μέσα σε ένα τσιπ πυριτίου. Ο δημιουργός του, παραδέχεται βέβαια πως ο Megaprocessor δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να παίξει Crysis 3 :P "Ο υπολογιστής που έχετε πάνω στο γραφείο σας μπορεί να είναι ένα εκατομμύριο φορές καλύτερος από αυτό που εγώ έχω χτίσει όμως ο δικός μου είναι πολύ πιο όμορφος και διαθέτει 10.000 περισσότερα LED's" είπε ο ίδιος στο BBC.

Όποιος ενδιαφέρεται να μάθει περισσότερα για το πώς λειτουργεί ο Megaprocessor πρέπει να παρακολουθήσει τη σειρά των βίντεο του Newman στο YouTube.



Πηγή: techspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:
Γράψτε σχόλια