4 Ιουλίου 2012

Το μποζόνιο Higgs μάλλον υπάρχει!

Το καλοκαίρι του 2010 ένας επιστήμονας του Fermilab είχε ανακοινώσει ότι "Είμαστε κοντά στην ανακάλυψη του μποζονίου Higgs"

Δύο χρόνια μετά, ακόμα είμαστε στην αναζήτηση του περίφημου αυτού μποζονίου. Μόνο που σήμερα, ερευνητές του CERN ανακοίνωσαν πως είναι σχεδόν βέβαιοι ότι εντόπισαν «κάτι που μοιάζει με το Χιγκς», το σωματίδιο που θα επιβεβαίωνε ότι γνωρίζουμε πώς η ύλη αποκτά τη μάζα της!

Αναλυτικά, τόσο υπεύθυνοι του CMS αλλά και του ATLAS, των δύο μεγάλων ανιχνευτών που διαθέτει ο LHC στο CERN, ανακοίνωσαν ότι το επίπεδο βεβαιότητας που πέτυχαν αντιστοιχεί σε ανακάλυψη νέου σωματιδίου, το οποίο είναι συμβατό με τη θεωρία του Χιγκς.

Η πιθανότητα να έχει ανακαλυφθεί το μποζόνιο Higgs στο CERN ενισχύεται από τα δεδομένα που παρουσίασαν τη Δευτέρα οι ερευνητές του αμερικανικού επιταχυντή Tevatron στο εργαστήριο Fermilab. Συγκεκριμένα ανέφεραν: "Η ανάλυση ενός ωκεανού δεδομένων που συγκεντρώθηκαν στον προκάτοχο του LHC δείχνει ότι η πιθανότητα να ανιχνεύθηκε κάτι που μοιάζει με το Χιγκς φτάνει το 999 τοις χιλίοις."

Παρόλα αυτά, μπορεί το νέο αυτό σωματίδιο να μην είναι το Higgs αλλά αυτό δεν θα το ξέρουμε νωρίτερα από τον ερχόμενο Οκτώβριο. Μέχρι τότε, λίγο ακόμα υπομονή...

Δεν υπάρχουν σχόλια:
Γράψτε σχόλια