18 Ιουλίου 2010

14 ημέρες συνεχούς πτήσης με καύσιμο τον ήλιο

Το Zephyr είναι ένα μη επανδρωμένο ηλιακό αεροσκάφος (solar UAV) που κατασκευάστηκε από την βρετανική εταιρεία αμυντικού και αεροδιαστημικού υλικού QinetiQ.

Το συγκεκριμένο όμως ηλιακό αεροπλάνο διαφέρει από όλα τα άλλα καθώς μετά την απογείωση του στις 9 Ιουλίου, αυτό συνέχίζει ακόμα και σήμερα, δηλαδή 8 ημέρες μετά, να βρίσκεται στον αέρα.

Το κατόρθωμα αυτό αποτελεί νέο παγκόσμιο ρεκόρ καθώς μέχρι τώρα το ρεκόρ μεγαλύτερης σε διάρκεια πτήσης για μη επανδρωμένο αεροσκάφος κατείχε το αμερικανικό αναγνωριστικό αεροπλάνο Global Hawk, το οποίο είχε πετάξει συνεχόμενα για 30 ώρες και 24 λεπτά.

Το αεροπλάνο αυτο είναι εφοδιασμένο με ηλιακούς συλλέκτες που καλύπτουν τα φτερά, τα οποία έχουν άνοιγμα 22,5 μέτρα, και τροφοδοτούν τους έλικες που προωθούν το αεροπλάνο και φορτίζουν τις μπαταρίες για την πτήση στη διάρκεια της νύχτας, που οι ηλιακοί συλέκτες δεν είναι πια χρήσιμοι.

Εκπρόσωπος της QinetiQ δήλωσε: "Στόχος μας είναι τώρα να παρατείνουμε την πτήση του Zephyr μέχρι τις δύο εβδομάδες"

Update: Το Zepyrh προσγειώθηκε τελικά στην βάση του έπειτα από 14 ημέρες και 24 λεπτά συνεχόμενης πτήσης με την αποκλειστική χρήση ηλιακής ενέργειας.

1 σχόλιο:
Γράψτε σχόλια
  1. Τo ηλιακό αεροπλάνο Zephyr δείχνει το δρόμο προς το μέλλον. Πιστεύουμε ότι σύντομα θα δούμε και άλλες εφαρμογές των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ειδικότερα της ηλιακής ενέργειας... http://www.lagiplan.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή